Prazsky Krysarik

Prazsky Krysarik!

En Prazsky Krysarik trivs i en miljö där den får lugn och ro men är samtidigt en aktiv ras som vill ha aktivering. Det är inte en ren sällskapshund i den benämningen vissa tycks tro när detta ord används. En Prazsky kan självfallet passa perfekt till sällskap, men utan någon typ av aktivering blir det en hyperaktiv hund som inte mår bra. Daglig motion är ett måste, precis som med vilken hund som helst, men den mentala aktiveringen är minst lika viktig. Dess ursprungliga primära användningsområde var råttjakt. I dag används den mest som sällskapshund. Dess jaktinstinkt och otroligt fina luktsine finns kvar än i dag.

Att skaffa sig en Prazsky endast pga. storleken är ett enormt misstag. En Prazsky är en liten hund storleksmässigt men har ”stor mentalitet”. Den är livlig, mentalt krävande, tuff (utan att vara vass), arbetsvillig och kärleksfull. En stor hund i litet format! Prazsky Krysarik är överlägsen när det gäller lyhördheten, arbetsviljan och farten. Passar utmärkt till exempel agility, lydnad och spår.
Det är en mycket kelig och nyfiken hund som är otroligt tillgivna sina ägare och vill gärna vara med på alla typer av äventyr med familjen. De lämpar sig mycket väl till sällskap under förutsättning att den får aktiviering. Den älskar att leva i en flock.

En Prazsky har inga större behov av pälsvård, den borstas någon gång ibland samt badas. Den behöver sällskap precis som alla andra hundar och ska inte lämnas ensam för länge.

De är barnvänliga, men lämna inte barn och hund ensamma utan uppsikt.

Söker ni en liten, aktiv, social hund så är Prazsky Krysarik rasen för er !

Agility film på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=zku5oWZC_ok
Agility klass 1 Small, Västerås 3 maj 2010, Resultat 0 fel, Placering: 2! Hundens namn: Antonín od Katovicke hory. Ägare: Renata Johansson/Kennel Working Mates.


Prazsky%20Krysarik

Ursprungsland: Tjeckien

Datum för standardbildningen: 12 oktober 1980.

Användningsområde: Sällskapshund

Ej erkänd av FCI, dock av SKK.

Rasgruppi FCI: Grupp 9-sällskapshund.

Erkänd som ras i: Tjeckien, Japan, Sverige och Norge.

prague-night-1280x960
Prag, Tjeckien Europas Pärla

rand3

Bakgrund/Ändamål:

Denna ras kallas Praguer Ratter (Prazsky Krysarik). Från Tjeckien, Prag, där de avlades fram för att fånga råttor där av namnet. Praguer = Prag och Ratter = Råtta. Den var känd redan i början av Tjeckiens historia. I rasens tidiga historia kunde man hitta den hos kungar, prinsar och aristokrater i främst Tjeckien. Den tjänstgjorde som prydnad vid det tjeckiska hovet, men även hos europeiska härskare som introducerats för rasen av Böhmens kungligheter. Prazskyn var ofta närvarande vid kungliga banketter (middagar). Denna lilla hund symboliserade Böhmens oberoende och den tjeckiska nationens suveränitet. Från tidig Böhmisk historia prydde Prazskyn de tjeckiska hoven, och gavs ofta som gåva till andra europeiska härskare. Från de kungliga palatsen spreds rasen till andra grenar i societeten.

Gammal bild av liten hund

Under senare tid kan man finna den hos ”vanligt” folk. Den mesta av rasens historia har bevarats och man kan därför lära sig mycket om den. Man vet till exempel att rasens ursprungligen är i Böhmen och att rasen kan spåras tillbaka ända till nationens födelse (ca 1100 e.Kr.). Eftersom rasen är så gammal är det i stort sett omöjligt att hitta det exakta ursprunget. Dock skrev den polska krönikören Galla Anonym att den polske kung Boleslav II ”The Brave” (1058-1080 e.Kr) var förtjust i Prazskyn. Han hade två stycken, och de kom från Böhmen. I krönikan skriver han: ”inte bara polskt blod, utan även rent Slaviskt blod, donerat blod, cirkulerar i våra hundars vener”.

hund3hund2

Rasen tappade dock i popularitet och höll på att dö ut, men i början av 1900-talet gjordes ett försök att öka antalet hundar. Theodor Rotter startade ett avelsprogram som dessvärre misslyckades eftersom de utvalda hundarna saknade full stamtavla sex generationer bakåt. Det var på den tiden vad som krävdes för att registreras som en Prazsky Krysarik. Vid samma tidpunkt bröt kriget ut, Tjeckien invaderades och Rotters dokument försvann. Därmed försvann också lusten till projektet. 1980 återupptogs arbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen Prazsky Krysarik ökar nu stadigt.De som tog på sig att återuppliva denna ras fick en mycket svår uppgift. De övervägde noggrant alla fakta under lång tid, och undersökte gamla artiklar av Otto Karlik, Theodor Rotter, Frantisek Dvoracek och många andra som blivit publicerade i specialisttidskrifter under 1920- och 1930-talet. De studerade även information insamlad av Emil Jech från Roztoky nära Prag. Det var han som hade upptäckt och fått bekräftat existensen av Prazsky Krysarik, samt tagit fram bevis att rasen fanns redan under den Böhmiske prinsen Vladislav II’s tid.

hund1hund4

Pražský krysarík är åter en populär hund och det finns också ett intresse för den i andra länder.

MÃ¥lning av PK

Rasstandarden för Prazsky Krysarik- SKK

Helhetsintryck:
Pražský krysarík skall vara liten och släthårig med nästan kvadratisk, kompakt kroppsbyggnad. Trots sin litenhet skall den vara rörlig och uthållig. Tydlig könsprägel skall finnas hos både hanhund och tik.

Viktiga måttförhållanden:
Förhållandet mellan mankhöjden och kroppslängden skall vara 1:1,05 – tiken kan få ha en längre kropp. Bröstkorgens djup skall vara 45-50 % av mankhöjden. Förhållandet mellan skallens bredd och skallens längd skall vara mellan 1:1 och 1:1, 03. Nosryggens längd skall utgöra 1/3-1/2 av huvudets längd. Dessa mått och proportioner skall ses som optimala värden, helhetsintrycket är alltid viktigt.

Uppförande/karaktär:
Pražský krysarík har ett balanserat temperament, är kelig och mycket nyfiken. När den springer är den mycket snabb, vig och uthållig. Mot sin ägare och familjemedlemmarna är den vänskaplig och tillgiven. Mot främmande människor är den misstrogen och reserverad. Den passar i varje familj som uppskattar dess naturliga elegans och vänliga karaktär.

Huvud:
Huvudet skall vara päronformat.

-Skallparti:
Skallen skall vara rundad med tydlig pannfåra och framträdande nackknöl. Skallens hud skall vara slät, utan rynkor.

-Stop:
Stopet skall vara markerat.

-Nostryffel:
Nostryffeln skall vara pigmenterad. Färg och styrka hos pigmentet skall harmoniera med pälsfärgen

-Läppar:
Läpparna skall sluta tätt an, vara strama och mungiporna skall vara slutna. Läppkanterna skall vara helt pigmenterade. Pigmentet skall harmoniera med pälsfärgen

-Käkar/tänder:
Båda käkarna skall vara symmetriskt utvecklade och löpa samman mot nosen. Saxbett. Ett fulltaligt bett är önskvärt.

-Ögon:
Ögonen skall vara så mörka som möjligt men harmonierar med pälsfärgen. De skall vara medelstora, runda, lätt framträdande och sitta tämligen långt från varandra. Ögonkanterna skall sluta tätt an och vara pigmenterade.

-Öron:
Öronen skall vara placerade på skallens bakre del och vara högt och relativt brett ansatta. De skall vara trekantiga, strama, naturligt upprättstående eller lätt hängande, vilket tolereras men inte är önskvärt. De skall inte bäras lodrätt utan i svag vinkel ut åt sidorna.

KUPERING AV ÖRON ÄR FÖRBJUDET I SVERIGE.

Hals:
Halsen skall vara torr, helt utan löst halsskinn, ädelt böjd och tillräckligt lång. Den skall harmoniera med kropp och huvud.

Kropp:

-Rygglinje:
Överlinjen skall vara stram och plan.

-Manke:
Manken skall vara svagt markerad.

-Rygg:
Ryggen skall vara kort, plan och stram.

-Ländparti:
Ländpartiet skall vara kort, ansluta stramt till ryggen och ha en flytande övergång till korset.

-Kors:
Korset skall vara lätt sluttande och tillräckligt långt.

-Bröstkorg:
Bröstkorgen skall vara oval i genomskärning och inte vara alltför bred. Den skall motsvara 45-50 % av mankhöjden.

-Underlinje:
Buken skall vara lätt uppdragen. Övergången till de uppdragna flankerna skall vara väl synlig.

-Svans:
Svansen skall vara ansatt i höjd med ryggen och nå som längst till hasorna. Den skall vara kraftig vid svansroten och avsmalna mot spetsen. Svansen skall bäras horisontellt eller lätt uppåtböjd från mitten. När hunden är i rörelse bärs svansen högre, så att den till och med kan bilda en halvcirkel ovanför ryggen.

SVANSKUPERING ÄR FÖRBJUDET I SVERIGE.

Extremiteter:

Framställ:
Sett framifrån skall framstället vara rakt och parallellt. Frambenen skall inte vara för brett ställda

-Skulderblad:
Skuldrorna skall vara väl musklade och ligga fast an mot bröstkorgen.

Skulderbladen skall bilda en inte alltför trubbig vinkel mot överarmarna.

-Armbåge:
Armbågarna skall ligga korrekt an och varken vara utåt- eller inåtvridna.

-Underarm:
Underarmarna skall vara raka och lagom kraftiga.

-Mellanhand:
Mellanhänderna skall framifrån sett vara raka som en harmonisk fortsättning på underarmarna. Från sidan sett skall de vara lätt snedställda och fasta.

-Framtassar:
Framtassarna skall vara ovala med korta, välvda, väl intill varandra liggande tår. Klorna skall vara mörka.

-Bakställ:
Bakbenen skall vara muskulösa, raka och parallella. Sett bakifrån skall de inte vara för brett ställda.

-Knäled:
Knälederna skall vara välvinklade.

-Has:
Haslederna skall vara välvinklade.

-Baktassar:
Baktassarna som framtassarna, men de får vara något längre.

Rörelser:
Rörelserna både fram och bak skall vara kraftfulla, parallella, elastiska, lätta och snabba. Tassarna får inte släpa i marken i rörelse. Baktassarna skall följa direkt i framtassarnas spår.

Hud:
Huden skall vara tillräckligt stark, stram och elastisk. Den skall ligga fast an mot kroppen. Hudens pigmentering skall harmoniera med pälsfärgen.

Päls:

-Pälsstruktur:
Pälsen skall vara kort, glänsande, ligga slätt intill kroppen och vara tät utan hårlösa ställen. På huvudet är pälsen vanligen glesare och kortare än på kroppen.

-Färg:
Svart med tanteckning är den önskvärda färgen. Tecknen skall vara röda, mättade i färgen, helst mörkröda och skarpt avgränsade. Tecknen skall finnas ovanför ögonen, på kinderna, halsens undersida, handlovarna, tassarna, insidan av bakbenen och under svansroten. På bringan skall tecknen forma två likadana, klart avgränsade trekanter.

Övriga färgvarianter innebär annan färg på kroppen, nostryffeln, huden och annan mättnad i ögonens och tecknens pigment.

Allmänt gäller att en kraftigare pigmentering oavsett färg är att föredra.

Storlek/vikt:

-Mankhöjd:
Idealmankhöjd: 20-23 cm

-Vikt:
Idealvikt: cirka 2,6 kg.

Fel:
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

- smal eller för lite välvd skalle

- oregelbunden tanduppsättning, tångbett

- lätt välvd rygg och länd, ej stram rygg

- lätt utåt- eller inåtvridna tassar

- utbredda tantecken på huvud och buk; gulspräcklig bringa, sammanvuxet tecken på bringan

- överläpparnas pigmentering harmonierar inte med pälsfärgen

- en större vit fläck i bringan (över 1cm), enstaka vita strån på tårna

- svansen ständigt upprullad, eller liggande mot ryggen eller ena sidan, lågt buren svans

Diskvalificerande fel:

- fontanell

- äppelformat huvud, dvs. nospartiet uppnår inte 1/3 av huvudets totala längd

- överbett eller underbett

- öra som ligger tätt mot huvudet

- kraftigt välvd rygg och länd

- hårlösa ställen någonstans på kroppen

- avsaknad av fler än fyra tänder (utom P1 och M3), avsaknad av två eller flera framtänder

- tanteckning saknad på huvudet hos tantecknad individ

- utbrett vitt tecken i bringan och vita tecken på extremiteterna

Nota bene:

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar:

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

Vapensköld

8 reaktion på “Prazsky Krysarik

 1. Hej

  Blev så nyfiken när jag såg din annons. Men mer på bilden, färgen på valparna. Trodde inte det fanns röda Prazsky Krysariks? Men så är alltså fallet? Hur nytt är detta?
  Såg ingenting om detta skrivet i din faktadel…..
  Bara allmänt nyfiken.
  Har träffat på en Prazsky Krysarik tik tidigare och fick ett trevligt intryck av den:)

  Lycka till med allt:)

  Mvh

  Ulle

 2. Vad trevligt att du vart nyfiken på min annons=)
  Du är Hjärtligt Välkommen att surfa runt.
  Jo, det finns röda Prazskys. Mina killar är röda=)
  Du har röda, gula, blåa, bruna och svarta. Så det finns lite färger. Det har funnits ett tag. Nej, jag har faktiskt inte skrivit något om färger. Har inte tänkt på det, men det vore ju trevligt kanske med lite information om färger. Tack för tipset.
  Jättetrevligt med nyfikna människor=) Fråga på bara. Finns bara dumma svar=)
  Tack så mycket!

  Ha en trevlig advent=) Angela

 3. Hej träffade dig i dag på Sofiero jag och min familj ,två pojkar 5 år och 13 år vår Doberman Bruno var inte med i dag ,han fick stanna hemma . Vi gick runt i dag med våra barn för att se vad dom kunde intressera sig för för liten hund och vi gick o gick o där står ni med dessa söta små mina dobber liksom ”ler” min lille pojke o min man sa titta vad finna och allt vad man nu säger . Jag och min man stod kvar under tiden ni stälde ut och det gick ju bra för era hundar ,mycket vakra hundar och måste säga jag fick ett bra intryck av dig också som uppfödare till dessa små hundar . Du var mycket vänlig och pratade och tog dig tid me oss även att du var strässad och skulle upp i ringen ett tack för ditt tålamod tack. Finna hundar och mycket lugna tyckte jag och vi blev väldigt intresserade jag o min man och våra älskade pojkar speciellt den lille pojken haha så jag hoppas att jag får återkomma till dig ang valp ? ,, ska studera din sida nu ett tag o läsa mera om dina hundar ha en bra dag och kväll mvh jenny ..med familj

 4. Hej Jenny!
  Nu vet jag vem du är!!! Jätteroligt att du har tittat in till min hemsida!
  Det var mycket trevligt att få prata med dig och din familj! Tyvärr så är man lite stressad innan man
  ska in i ringen, men du får jättegärna maila eller ringa om du har några frågor!
  Roligt att du tycker om mina hundar! Jag satsar mycket tid och engagemang på att
  mina hundar ska mentalt må bra och det återspeglar sig i hur de beter sig. De älskar verkligen att träffa människor!
  Absolut att du får återkomma angående valp! Hör bara av dig=)
  Ha det gott// Angela

 5. Ja, nå har jeg jo fått svar på noe av det jeg lurte på ;-) Og jeg må si at du virker mye mer vennlig og åpensinnet enn to av de andre svenske oppdrettere jeg har vært i kontakt med…For meg er det nemlig svært viktig at den nye hunden skal passe inn i flokken, og jeg kjøper ikke hund fordi den er søt eller bare for å kjøpe…Jeg vil vite, og se..og spørre ;-) for en hund for meg er en følgesvenn som jeg lever tett med hver dag..og vi må trives sammen, siden vi er aktive..Mye ute i skog og mark og hundene er en selvfølge å ha med :-)
  Gleder meg til å høre fra deg!!

 6. Hej Elin!
  Tack så mycket för komplimangen! Blir mycket glad över att du tycker om min kennel eftersom jag vill att mina valpköpare
  just ska vilja ha en ”Angel Crown hund”. Jag ställer mina hundar ganska mycket eftersom jag tycker det framför allt är roligt!
  Jag är mycket nöjd över utställningsresultaten som visar att jag har ett mycket bra avelsmaterial.
  Jag har ställt i Norge en gång med min tik Vendy. Sen har jag min egen avel Angel Crown Bachelour Burberry som bor i Norge och som har ställts en hel del. Han har vunnit en hel del under 2009!

  Absolut att det är mycket viktigt att hunden passar in i flocken. valpen som man får är ju en familjemedlem som ska finnas många år framöver. För mig är det oerhört viktigt att man förstår vad det innebär att ta hand om en ny hund. Det är ingen mode sak!!!
  Du har helt rätt inställning. Skönt att höra!

  Jag skickar ett mail till dig/ ha det gott//Angela

 7. Hej! Vad kul med en bra hemsida med massa matnyttig info. Vi har haft vår underbara lilla PK-valp i 3 veckor nu och jag är helt förälskad!! Trevligare hund finns inte! Jag vill lära mig allt om raden och även träna agility när kan blir större ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>